onsdag 3 juni 2015

Långa Lugnet- egen start för damerna

Egen start för damerna i långlopp eller inte? Jag har alltid velat prova, framför allt i lopp som Cykelvasan där det är relativt många anmälda i damer elit. Nu i helgen kördes Långa Lugnet som vågade testa konceptet. Alla damer i tävlingsklass startade en timme innan herrarna och motionärerna.
När jag i efterhand fick frågan vad den största skillnaden var i att starta alla samtidigt, mot att starta själva, blev svaret lugnet. Känslan av hets och att ständigt var på tårna som i vanliga fall brukar vara där fanns inte. Visst, eftersom det i vanliga fall inte är 15 startande i damer elit, har vi stor nytta av all draghjälp från herrarna i veteranklasserna. Men det är också väldigt hetsigt. Inför varje stigparti måste man vara med för att hålla ryggen på konkurrenterna i samma klunga, se till att ingen annan kommer emellan. Lika så i starten, det är ett väldigt kryssande och många igångdrag för att hålla position. Såklart lika för alla och inga jätteproblem, men det var känslan av ett sorts lugn som först slog mig i frågan om skillnaden.

Sedan var det kul. Från start var jag med i en grupp på fem cyklister, som emellanåt hjälptes åt att dra. (Jag tror att klungkörning kommer fungera bättre efterhand när vi fått mer vana.) Efter någon mil kunde gruppen komma ifatt en tjej som tappat huvudklungan vilket kändes kul. Det gick också att åka mer taktiskt, även om jag var för trött och mest fick försöka hänga med denna gång, men det var ändå kul att se vem som var starkt respektive lite svagare på olika partier. 

Vet inte hur de andra cyklisterna upplevde loppet. Tror att vi sex cyklister var de enda i damer elit som åkte i en klunga. ( Som efterhand blev mindre och löstes upp.) Hörde av några damer veteraner att herrar elit kommit ifatt och att det var rädda för att vara ivägen.

Jag hoppas att konceptet får utvecklas och att arrangörer vågar prova olika varianter av damernas start över några år och komma fram till vad som är bäst för de flesta. Är det att återgå till att alla kör samtidigt har man i allfall försökt. 

En lösning på att herrar elit inte ska komma ifatt damer veteraner är att herr eliten startar allra först, följt av damerelit och eventuellt damer veteraner om de vill. Då behöver herrarna inte komma ifatt, plus att publiken kanske hunnit komma till målområdet istället för att vara kvar längs banan och langa/ hejja på herrarna.

Till Lida Loop i helgen startar damer elit 20 minuter före resten. Ett koncept som kan fungera. Men jag tror det är lite snävt med tid. Ganska vanligt är att damsegraren är cirka 20 minuter efter första herren. Risk är då att herrarna kommer ifatt precis innan mål. En annan nackdel är tjejer som tappat på de framför kan ta rygg på en kille som kommer ifatt och på så vis ta igen tappade placeringar. 
Men det kan fungera, som sagt tycker jag det är bra att testa olika koncept för att komma fram till en lösning.


Tävlingen i Falun då? Den gick 100 gånger bättre än jag förväntade mig. Både distansen och tävlingstiden var längre än jag fått ihop under något träningspass. Efter första rundan tappade min grupp Felicia Ferner som punkterade, en bit in på andra loopen åkte Linn Gustafsson ifrån mig och Sandra Backman. Den senare fick jag en lucka till inför sista varvningen. Inne på skidspåren kom hon dock ifatt och med en mil kvar fick jag ge mig. Felicia som bytt hjul körde väldigt starkt kom ifatt och om de sista milen. I mål var jag sexa, den mesta av tiden till de två närmaste tappade jag sista milen.
Åkte omkring och var väldigt nöjd med mig själv, att jag orkade så bra. Dock är inte återhämtningshastigheten var den en gång varit.. Ska köra intervaller idag för att se om benen fortfarande är komiga, eller om det bara är hjärnan som är seg.

/ Angelica
Erika fotade mig och mamma innan start.

Startbacken, bild tagen från Happy MTB; http://happymtb.org/2015/06/01/gratis-bilder-fran-langa-lugnet-2015/1 kommentar: