söndag 6 mars 2016

Nä Vasaloppet, det fungerade inte..

..denna gången heller. Men det var ändå bra att våga testa något nygammalt. Varna herrarna i damtätens klunga och be dem lämna en korridor ledig för att underlätta damernas spurt är kanske en bra idé i en drömvärld utan logiskt tänkande.
I somras under Cykelvasan testades också målgångsmetoden. Redan då fungerade den inte och de första damerna fick inte spurta rättvist. Men cyklister tar upp större plats än skidåkare, så det hade kanske fungerat idag. Men icke. Först blev jag förvånad över att damerna i Vasaloppet inte startade själva. En anledning till att Cykelvasan inte körs med damstart är att tillstånd krävs för att stänga av den bilväg vi tävlar tidigare än normal. Ett problem vinterloppet inte har på samma sätt, ändå blev det gemensam start.
Det ska bli spännande att se om Vasaloppet testar delade upploppsmetoden igen eller vad nästa lösning är som vi får prova i sommar.
Att tro att varna omkring- liggande herrar ska fungera är respektlöst mot både damerna och herrarna. Herrarna kring de första damerna är visserligen långt efter herrsegraren, men personerna är fortfarande väldigt vältränade idrottare med ambitioner.
Att efter nio mil tvingas göra en paus i sitt eget lopp, för att välja rätt sida av målrakan och se så man inte är i vägen för någon tjej och samtidigt spurta för sin egen placering. Vem vill avsluta sitt lopp så?
På cykelloppet skulle målrakan dessutom behöva vara dubbelt så bred för att rymma två till tre spurtande tjejer i bredd, med två till tre spurtande herrar bredvid.
Nu är delad målraka testad två gånger, jag hoppas inte det blir ett "tredje gången gillt" försök. Det finns fler sätt att lösa problemet. Exempelvis egen start.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar